Zoals met alles op het gebied van technologie, vindt er ook op het gebied van linkbuilding constant verandering plaats. Hoewel linkbuilding al twintig jaar dé manier is voor Google om te bepalen of een website hoog in de zoekresultatenlijst moet komen of niet, verandert de manier waarop je zo hoog mogelijk kan komen te staan wel steeds. Daarmee bedoelen we dat Google steeds slimmer wordt en dat het steeds belangrijker wordt om aan een natuurlijk linkprofiel te werken. Wat is de toekomst van linkbuilding en hoe kan je zorgen dat jouw website daarop is voorbereid?

Introductie van Penguin

Vroeger was linkbuilding gebaseerd op het aantal backlinks dat naar je website verwezen en niet op de kwaliteit van de links. Hoe meer links er naar je website verwezen, hoe hoger je rankte in de zoekresultatenlijst. Vijf jaar geleden introduceerde Google echter een algoritme genaamd ‘Penguin’. Autoriteit enkel op basis van het aantal links werd verleden tijd. Na de introductie van Penguin geldt nu dat de kwaliteit van de backlinks van overwegend belang is. Verschillende updates hebben ervoor gezorgd dat gebruiksvriendelijke, high quality content steeds belangrijker wordt. Het wordt iedere dag moeilijker om Google voor de gek te houden en we moeten de zoekmachines vooral niet onderschatten.

Linkbuilding anno 2022

Linkbuilding wordt door de meeste bedrijven gebruikt om hun SEO te verbeteren en organisch meer bezoekers naar hun website te laten komen. Linkbuilding is echter net als veel andere SEO-gerelateerde strategieën voornamelijk afhankelijk van de algoritmes van Google. De algoritmes worden steeds beter en gaan steeds beter herkennen of een website echt kwalitatieve content levert en of de backlinks relevant zijn. Waar het spammen van links vroeger nog voldeed, weet Google ondertussen maar al te goed als links zich niet op de juiste plek vinden en dus niets waard zijn. Links van verschillende websites en bronnen, die relevant, natuurlijk en van hoge kwaliteit zijn kunnen je tegenwoordig nog steeds veel opleveren.

Artificial intelligence

In de toekomst zal de kwaliteit van de backlinks alleen maar belangrijker worden. Er is iedere dag wel iets in het nieuws over Artificial Intelligence (AI) en de ontwikkelingen daarvan. AI zal Google straks ook enorm kunnen helpen bij het bepalen van de waarde van backlinks. Google kan door AI al goed inspelen op het gedrag van gebruikers. Als gebruikers andere zoektermen gaan gebruiken of vragen op een andere manier gaan formulieren, moet Google ervoor zorgen dat de juiste resultaten op de zoekpagina verschijnen. Waar we vroeger nog zochten op “restaurant Amsterdam” typt men tegenwoordig “Wat zijn de tien beste restaurants in Amsterdam” in. Google kan door middel van AI vragen steeds beter interpreteren. Dit betekent dat ook SEO-strategieën steeds complexer zullen moeten worden. Linkbuilding moet dus van steeds hogere kwaliteit zijn.

Kwalitatieve linkbuilding

Bereid je voor op de toekomst door kwalitatieve linkbuilding. Benader niet zomaar iedere website waarvan je denkt dat ze wel een link naar je website kunnen plaatsen, maar bepaal een goede linkbuildingstrategie en laat je helpen door professionals. Kies voor relevante websites met veel autoriteit, die actief zijn in dezelfde branche als jouw bedrijf en die kwalitatieve links plaatsen.

Wat betekent dit voor linkbuilding?

Linkbuilding zal de komende jaren net zo belangrijk blijven als dat het de afgelopen twintig jaar is geweest. Zelf zomaar aan de slag gaan met het vinden van backlinks zal wel steeds minder soepel verlopen. Het is echt belangrijk dat de links relevant zijn en dat deze aan alle eisen voldoen. Wil je hulp bij de linkbuilding van jouw website? Neem dan contact met ons op.