De echte kenners weten dat SEO uit drie onderdelen bestaat. Te weten: techniek optimalisatie, content optimalisatie en linkbuilding. In dit artikel gaan we het laatstgenoemde onderdeel nader bekijken. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de rankings van je website.

De bedoeling van SEO is om zo hoog mogelijk binnen de zoekmachines te scoren. Als een bezoeker een relevant zoekwoord bij Google intypt, dient jouw website zo hoog mogelijk te komen. Althans; dat is wenselijk als je veel bezoekers naar je website wilt trekken. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten de hierboven genoemde drie onderdelen allen voor de 100% procent in orde zijn. Het komt er op neer dat dit een langdurig proces is, waarbij je met vele factoren rekening moet houden.

Eén van de bepalende factoren is dus linkbuilding. Heb jij enig idee wat dit exact inhoudt? In dit artikel vertellen we jou alles over dit bijzonder fenomeen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is in feite het verkrijgen van relevante links op andere websites. Dit betekent dat andere websites door middel van een link naar jouw website verwijzen. Deze verwijzingen zijn voor Google een teken dat jouw website toegevoegde waarde heeft. Deze waarde kan bijvoorbeeld waardevolle en unieke content zijn.

Als meerdere websites naar jouw website linken, gaat Google een patroon ontdekken. Als deze websites namelijk naar jouw website linken, moet er wel iets waardevols op jouw website staan. Door deze manier van denken kan Google veel waarde hechten aan jouw website. Het gevolg hiervan? Je kan een hoge(re) ranking in de zoekmachine verkrijgen.

Maar, het is wel belangrijk om revelante links te verkrijgen. Dit duiden we aan met de term ‘kwaliteit van de links’.

Kwaliteit van de links

Het gaat bij linkbuilding niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Met andere woorden: het aantal links maakt niet uit. Nee, het gaat om de kwaliteit van de websites die naar jou doorlinken.

Het belangrijkste hierbij is dat de websites relevant zijn. Dit kunnen we wellicht het beste met een voorbeeld aanduiden. Stel dat jij een informatieve website over autobanden hebt. Als een informatie website over nagelsalons dan naar jouw website gaat linken, heeft dat weinig toegevoegde waarde. Er is namelijk geen verband vindbaar tussen autobanden en nagelsalons. Maar, stel nou dat de Kwik-Fit in één van hun artikelen naar jouw website verwijst. Dat is zeker wél relevant.

Kwik-Fit is namelijk ook actief in de markt van autobanden en dat verband ziet Google ook. De zoekmachine zal dan ook veel waarde hechten aan een dergelijke link.

Bij de linkbuilding gaat het dus niet om het aantal links die naar jouw website verwijzen. Nee, je moet kwalitatief hoogwaardige links weten te scoren. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat andere websites dit niet zomaar doen. Nee, je moet het verdienen.

Hoe je dit kan verdienen? Dat is relatief makkelijk om te zeggen, maar gecompliceerd om te bereiken. Je moet namelijk waardevolle en unieke content leveren. Dat is een onderdeel van de content optimalisatie; één van de drie pijlers van SEO.

Om dit verhaal nog kort samen te vatten, hebben we twee paragraven opgesteld. Hieronder kan je eerst lezen wat je absoluut niet moet doen op het gebied van linkbuilding. Vervolgens kan je in de volgende paragraaf lezen welke activiteiten wél een positieve invloed op de rankings hebben.

Linkbuilding: zaken die je niet moet doen

  1. Té veel links op startpagina’s plaatsen. Ja, de startpagina’s worden door Google nog steeds als waardevol gezien. Maar, het is daarbij wel zaak dat je relevante startpagina’s vindt en daarop je link laat plaatsen. Als je op teveel verschillende startpagina’s je link gaat plaatsen, werk je jezelf uiteindelijk alleen maar tegen.
  1. Links op niet relevante websites plaatsen. Zoals we al zeiden; kwaliteit gaat voor kwantiteit. Plaats dus alleen je links op websites die van toegevoegde waarde zijn. Dit moeten dus relevante websites zijn die aansluiten op het onderwerp van jouw website.
  1. Links op twijfelachtige domeinen plaatsen. Google houdt niet van spam. Sommige domeinen staat echter vol met ongelooflijk veel spam. Dit wordt ook aangeduid met een ‘spammy backlink profiel’. Vermijd zulke websites volledig; deze websites hebben een averechtse werking op de ranking van jouw website.

Linkbuilding: zaken die je wel moet doen

  1. Interne links plaatsen. Ja, binnen je eigen website kan je ook een fraaie linkstructuur maken. Google hecht namelijk niet alleen waarde aan externe links, maar ook aan externe links. Bovendien kunnen externe links het gebruiksgemak voor je bezoekers verhogen. Op die manier kan je de bezoekers ook langer aan je website binden en op die manier meer traffic genereren.
  1. Social media gebruiken. Gebruik social media ook voor het plaatsen van links. Dit kan gemakkelijk met behulp van handige tools. Als je een nieuw artikel op je website plaatst, zorgen deze tools ervoor dat er direct een post op je social media kanalen over dit artikel komt. Op die manier kan je al meerdere links verkrijgen.
  1. Benader relevante websites. Je kan relevante websites benaderen voor het plaatsen van een link naar je website. Sommige websites vragen hier geld voor. In het verleden werd wel eens getwijfeld aan de kwaliteit van betaalbare links. We durven nu echter wel te stellen dat Google niet weet of een link wél of niet betaald geplaatst is. Hierdoor kan het, in onze ogen, geen kwaad om te betalen voor links naar je websites. Hierbij geldt uiteindelijk wel hetzelfde: het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. Benader daarom alleen relevante websites.

Het mag duidelijk zijn dat de wereld van linkbuilding een attractieve en interessante wereld is. Bij linkbuilding komen vele zaken kijken. Ook gaat linkbuilding hand in hand met één van de andere pijlers van SEO; content optimalisatie. Bij de content optimalisatie draait het namelijk onder andere om het creëren van nuttige en waardevolle content. Uiteindelijk kan je met dergelijke content veel links naar je website verkrijgen. Dit zorgt op den duur voor een betere positie binnen de zoekmachines. Dat is uiteindelijk wat je wenst, niet waar?